skip to Main Content

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Friese Waddeneiland, met ongeveer 950 bewoners, en is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het bezit één dorp, ook Schiermonnikoog genaamd. De kleuren van de eilander vlag zijn tweemaal het rood-wit-blauw van de Nederlandse driekleur, met daartussen een groene strook, verwijzend naar de natuur van Schiermonnikoog. Een aantal eilanders spreekt nog de oorspronkelijke eilander taal, vereeuwigd in het eilander volkslied.

 

Rust en ruimte

Het eiland Schiermonnikoog is autoluw en is dan ook met name geliefd vanwege de aanwezige rust en ruimte. Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland valt onder Nationaal Park Schiermonnikoog, met volop duinen, strand, bossen, wad en polder. Schiermonnikoog is in 1989 uitgeroepen tot één van de twintig Nationale Parken van Nederland. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op dit waddeneiland te vinden. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland: zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd veel meer vogels dan mensen.

 

Actief

De ruimte op Schiermonnikoog zorgt ervoor dat er een uitgebreid net van wandel-, fiets- en ruiterpaden zijn die iedere vakantieganger uitnodigt om sportief en actief van de omgeving te genieten. Ook het brede strand biedt legio mogelijkheden. Vooral het activiteitenstrand bij Paal 3 is onder jong én oud geliefd als plek om te vliegeren, strandzeilen, (kite)surfen, etc. Gebruik maken van de elementen om actief uit te waaien op het strand en in de zee. Een deel van het strand, ter hoogte van de Strandpaviljoen de Marlijn wordt in het hoogseizoen bewaakt door de lifeguards van de KNRM. Mocht het zand tussen je tenen, het zout in je haar, je even teveel worden, kies dan voor het zwembad op Schiermonnikoog.

 

Horeca

Tijdens een heerlijk dagje ‘Schier’ bieden de verschillende hotels, restaurants en cafés volop mogelijkheden om lekker te dineren of gezellig op een terrasje en aan de bar te zitten. Maar natuurlijk kunt u ook heerlijk een strandtent opzoeken om te genieten van de zon en het uitzicht.

Back To Top